Ελπίδες για θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας – Στους 150 ανέρχονται οι πάσχοντες στην Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-05-07 10:04:36
Ελπίδες για θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας – Στους 150 ανέρχονται οι πάσχοντες στην Μαγνησία

Στους 150 ανέρχονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στη Μαγνησία για τους οποίους προς το παρόν η μόνη θεραπεία είναι η μετάγγιση, επομένως η προσφορά αίματος από τον συνάνθρωπο, είναι πολύτιμη.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο και διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Η ενημερωτική εκδήλωση είχε θέμα: «Μεσογειακή Αναιμία: η πορεία ζωής ενός χρονίου πάσχοντος».

Η κ. Ιουλία Νησιώτου – Μαντέλου, επίκουρη καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – παιδίατρος, μίλησε με θέμα: «Μεσογειακή Αναιμία: παρελθόν, παρόν, μέλλον».
Η ίδια τόνισε πως «φαίνεται να είναι εφικτή η γονιδιακή θεραπεία για τα άτομα με μεσογειακή αναιμία. Και αυτό που λέγαμε πριν από χρόνια ότι θα βρεθεί μια ριζική θεραπεία, έχει αρχίσει και πραγματοποιείται και μάλιστα κατά τρόπο που να είναι αυτόλογη η μεταμόσχευση του μυελού των οστών, άρα να μην έχει τα προβλήματα «έχω δότη ή δεν έχω δότη».
Μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η θεραπεία αυτή, η μοναδική θεραπεία για τους πάσχοντες είναι η μετάγγιση. «Είναι σημαντικό οι πάσχοντες να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και εδώ στη δικιά μας μονάδα γίνεται. Αυτό εξαρτάται και από το κατά πόσο ο υπόλοιπος κόσμος τους χορηγήσει το πολύτιμο αγαθό που λέγεται αίμα για να μεταγγίζονται σωστά. Στη Μαγνησία έχουμε πάσχοντες με πολλά ενδιαφέροντα, επιστήμονες και μη, που είναι δυναμικοί και ενεργοί, με οικογένειες πολλοί από αυτούς. Αυτά τα νέα άτομα αξίζει να στηριχθούν μέσα από την αιμοδοσία, μέχρι να έχουμε και ριζικότερες λύσεις και θεραπείες. Μέχρι τότε η θεραπεία τους είναι η μετάγγιση».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κ. Δέσποινα Λουκάκη ανέφερε πως χθες ήταν η πρώτη εκδήλωση από το τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα για τη μεσογειακή αναιμία που είναι στις 8 Μαΐου. Το μήνυμα είναι να μάθει ο κόσμος τι είναι η μεσογειακή αναιμία και να τον ωθήσουμε στην εθελοντική αιμοδοσία. Στη Μαγνησία οι πάσχοντες είναι 150 εκ των οποίων οι 70 μεταγγίζονται συστηματικά, δηλαδή ανά δεκαπενθήμερο».
Η αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Νατάσα Μορφογιάννη ανέφερε πως «το μήνυμα που στέλνουμε με αυτή την εκδήλωση, είναι πως όλοι μαζί μπορούμε και αυτό το κάνουμε πράξη με όλες τις ομάδες των ατόμων με αναπηρία»
Σήμερα τη Δευτέρα 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, στις εγκαταστάσεις των σχολείων, από τις 9 π.μ. έως τη 1μ.μ.
Αύριο Τρίτη 8 Μαΐου, στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί νέα εθελοντική Αιμοδοσία για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, από τις 9π.μ. έως τη 1μ.μ.



Ζαγορά Πήλιο